sobota, 24 marca 2012

Orkiszowe drożdżówki z serem i jagodami

Moje pierwsze drożdżówki. Zdrowe i pełne tego, co uwielbiam. Przyznam, ze bałam się drożdży, ale bułeczki wyrosły nawet na samej mące orkiszowej. Świetne do popołudniowej kawy, na śniadanie, sprawdziłam. Tylko nie zapomnijcie o nich! Zobaczcie jak się przypiekły. Jak dobrze, ze w porę sobie o nich przypomniałam.  :) 


Orkiszowe drożdżówki z serem i jagodami 
przepis inspirowany przepisem Sylwii


Składniki (na 7/8 sztuk): 
ciasto/~25 g świeżych drożd
~250 g mąki pszennej 
~250 g mąki orkiszowej /użyałm samej orkiszowej/ 
~250 g mleka 
~70 g cukru trzcinowego
~75 g masła 
~szczypta soli 


farsz/~ 250 g twarogu półtłustego 
~2 łyżki cukru trzcinowego 
~żółtko 
~ 100 g jagód
~ kilka kropel aromatu waniliowego
+ pozostałe białko do posmarowania bułeczek


Pokruszone drożdże zasypuję łyżką cukru i zalewam ciepłym mlekiem. W ten sposób otrzymuję zaczyn, który odstawiam na około 10 minut. Następnie w garnuszku roztapiam masło, które po ostudzeniu wlewam do zaczynu. Następnie dosypuję mąkę, sól i pozostały cukier. Wyrabiam ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie przygotowuję farsz; twaróg rozcieram z żółtkiem, cukrem i aromatem waniliowym. Po wyrośnięciu ciasta, wyrabiam je ponownie i rozwałkowuję na prostokąt, który następnie smaruję przygotowaną wcześniej serową masą; posypuję jagodami.  Ciasto zwijam w rulon, kroję na kawałki. Każdy powstały rulonik lekko spłaszczam, układam na blasze, którą ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia. Po około 10 minutach smaruję bułeczki białkiem, posypuję makiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni; pieczę 15 minut. 


Smacznego!  



























_DSC0124.jpg



3 komentarze:

  1. Ale wielkie, pyszne buły:). Z jagodami i serem muszą smakować cudnie. Miło tu u Ciebie będę tutaj wpadać:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne !
    Ile sztuk Ci wyszło z tych proporcji ?

    OdpowiedzUsuń
  3. drożdżowe i orkiszowe biorę :).

    OdpowiedzUsuń