Orkiszowe drożdżówki z serem i jagodami
przepis inspirowany przepisem Sylwii
Składniki (na 7/8 sztuk):
ciasto/~25 g świeżych drożd
~250 g mąki pszennej
~250 g mąki orkiszowej /użyałm samej orkiszowej/
~250 g mleka
~70 g cukru trzcinowego
~75 g masła
~szczypta soli
farsz/~ 250 g twarogu półtłustego
~2 łyżki cukru trzcinowego
~żółtko
~ 100 g jagód
~ kilka kropel aromatu waniliowego
+ pozostałe białko do posmarowania bułeczek
Pokruszone drożdże zasypuję łyżką cukru i zalewam ciepłym mlekiem. W ten sposób otrzymuję zaczyn, który odstawiam na około 10 minut. Następnie w garnuszku roztapiam masło, które po ostudzeniu wlewam do zaczynu. Następnie dosypuję mąkę, sól i pozostały cukier. Wyrabiam ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie przygotowuję farsz; twaróg rozcieram z żółtkiem, cukrem i aromatem waniliowym. Po wyrośnięciu ciasta, wyrabiam je ponownie i rozwałkowuję na prostokąt, który następnie smaruję przygotowaną wcześniej serową masą; posypuję jagodami. Ciasto zwijam w rulon, kroję na kawałki. Każdy powstały rulonik lekko spłaszczam, układam na blasze, którą ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia. Po około 10 minutach smaruję bułeczki białkiem, posypuję makiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni; pieczę 15 minut.
Smacznego!
Ale wielkie, pyszne buły:). Z jagodami i serem muszą smakować cudnie. Miło tu u Ciebie będę tutaj wpadać:-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne !
OdpowiedzUsuńIle sztuk Ci wyszło z tych proporcji ?
drożdżowe i orkiszowe biorę :).
OdpowiedzUsuń